luciel hendrickx's profile

Redactionele Illustratie

Redactionele Illustratie procesdocument
Luciel Hendrickx DDM2B

Debriefing voor de redactionele illustratie:
Voor deze opdracht gaan we een illustratie en spread maken die past bij een gekozen artikel. In de spread staat uiteindelijk het eindwerk + het gekozen artikel.

De doelgroep van deze opdracht is de mensen die interesse hebben in het gekozen artikel.

Aan welke eisen moet je voldoen voor deze opdracht?
Ga uit je comfort zone, experimenteer in een andere stijl dan wat je normaal gesproken gewend bent.
Zorg ervoor dat je illustratie een beeld geeft van je artikel geeft zonder het te lezen.
Maak minimaal 4/5 schetsen voordat je begint aan je eindproduct.
Je illustratie is op A4 formaat, je hele spread op A4 of A3.

Wat is het doel van de opdracht?
De doelgroep duidelijk maken waar het krantenartikel over gaat, zonder dat de persoon het artikel daadwerkelijk heeft gelezen


Mijn gekozen artikel:
Kunnen dieren ook psychopaten zijn?

Waarom heb ik dit artikel gekozen?
Het artikel spreekt mij het meest aan, ook op psychologisch gebied. Qua vormgeven kom ik hier ook ver mee, omdat ik nog nooit dieren heb getekend en hier beter in wil worden. Vooral de alinea over katten spreekt me aan, dus als het kan wil ik hier mijn illustratie op baseren.

Waarom heb ik .... niet gekozen?
Ik heb het artikel '' niet gekozen, omdat ik het gevoel had dat ik niet op een andere manier dan ik gewend ben mijn creativiteit kan tonen. De opdracht draait om uit je comfort zone te kruipen en ik denk dat ik met mijn gekozen artikel ik dit het beste kan.

In welke stijl verwerk ik mijn opdracht?
Ik wil deze opdracht uitvoeren in de tegenovergestelde stijl dan dat ik gewend ben.

Painten en renderen > lijnloos of strakke line art.
Gedimde en naturelle kleuren > drukke en felle kleuren.
(Menselijke) characters tekenen > focus op het tekenen van dieren  - In dit geval katten.
Nette tekst en afronding > slordige expressieve tekst passend bij het onderwerp.

Mogelijke kleurenpaletten waar ik mee te werk kan gaan:


Generaal stijlbord voor de opdracht:
In mijn mening ligt dit werk best ver weg van mijn normale werk. Natuurlijk zijn niet alle kleuren zo gesatureerd als ik ze wil, maar dit is de 'fel' die ik wil dat het werk weggeeft.

Het kopje 'Ook katten hebben psychopathische trekjes:

Naast mensen en mensachtigen, zijn deze eigenschappen van psychopathie bij maar één ander dier onderzocht: katten. En sommige van deze muizenvangers blijken hoog te scoren op de drie trekken. Dat ontdekten onderzoekers van University of Liverpool (VK, 2021). Zij maakten een vragenlijst waarin katteneigenaren hun snoezepoezen konden testen op de eigenschappen. Speelt Luna met haar prooi in plaats van het diertje direct te doden? Dan kan dat een teken van vrijmoedigheid zijn. En bijt of krabt Ollie als hij speelt met mensen? Dat is een gemeen trekje.

steekwoorden: mensachtigen, psychopathie, katten, speelt met prooi, doden, gemeen trekje, vrijmoedigheid

Mensachtigen - katten op 2 poten, katten in kleding, katten met menselijke emoties
Psychopathie - criminaliteit, moord, illegaal, krankzinnigheid
Gemeen trekje - grijns op gezicht, geen of weinig empathie, doortrapt

Gevoelens bij de tekst: 
Angst, paranoïde, spanning. Contrast op blijdschap en plezier
- 'Kat vindt plezier in de angst van een ander'​​​​​​​
​​​​​​​


Katten tekenstudie:

Wat ik zelf een belangrijk deel van mijn werk vind, is eerst studie doen over een onderwerp die ik niet ken. Ik heb namelijk nog nooit eerder katten getekend. Ik ben hier vooral gaan kijken naar Tracy Butler's uitleg van hoe ze gestileerde katten tekent en dat als referentie gebruikt voor mijn werk.
Tussentijdse feedback:
Ik heb tussentijds feedback gevraagd aan Patrick over hoe ik concepten moet aanpakken. Hij gaf me als advies om concepten uit te werken in kleine schetsen in plaats van mijn ideeën uit te schrijven voordat ik überhaupt begon met tekenen. Ik heb deze feedback opgeschreven en toegepast als schetsen.
Tweede stijlbord voor de opdracht:
Terwijl ik references was aan het opzoeken kreeg ik ineens inspiratie voor een andere stijl die ik wil gebruiken voor mijn illustratie. Ik vind dat dit beter past bij de mood van mijn concepten. Ook vind ik dat dit beter past bij een kranten artikel omdat er geen kleuren worden gebruikt in het werk.
Tussentijdse feedback part 2:
Ik heb nog een keer feedback gevraagd over de keuzes die ik heb gemaakt sinds de laatste keer dat we gesproken hebben. Hij vond de veranderingen die ik maakte prima, omdat ik mijn wijzigingen heb aangegeven en beargumenteerd. Ik heb mijn voorkeur gegeven voor de 2e bovenste schets, hij vond dit prima - zolang ik dan zou focussen op de compositie en plaatsing van tekst
Eerste layout en compositie schets:
Ik heb een concept van een layout gemaakt. Mijn idee is een donker steegje waar een kat wordt beschijnt met een zaklamp, in de schaduw zie je dan de donkere waarheid dat de kat een bewapende crimineel is. Ik heb hiervoor feedback gevraagd en ik ben geholpen op bepaalde punten:

o De normale lettergrootte voor een kranten artikel is 10-12, van een titel ongeveer 36
o Het is verstandig om de kat en de lantaarnpaal bij de rand weg te halen, zodat het één geheel wordt.
o Ik kreeg zelf het idee om echte fotos en textures te verwerken in mijn illustratie om de art style nog meer af te wijken van die van mij. Patrick heeft mij verschillende websites aanbevolen waar ik deze van mag gebruiken.
Feedback moment:
Ik heb op dit moment weer feedback gevraagd over hoe ik de titel moet plaatsen en hoe ik mijn werk iets meer kan laten opvallen. Patrick heeft me hier de feedback op gegeven om de omgeving duisterder te maken met het symboliseren van bloed en geweld. Het rood valt op ten opzichte van de rest van de zwart witte tekening en springt er goed uit. Voor de titel heb ik besloten om het woord 'psychopaat' ook rood te maken om ook op te vallen.
Eindwerk:
Ik ben zeer tevreden met mijn eindwerk. Het is heel ander idee als dat ik in gedachten had maar ik denk dat dit een goed voorbeeld is van experimenteren en grondig onderzoek doen voordat ik aan een eindwerk begin. Ik vind dat ik genoeg onderzoek heb gedaan en genoeg feedback heb gevraagd om door te kunnen. 
Redactionele Illustratie
Published:

Redactionele Illustratie

Published:

Creative Fields